Speciální výstava Klubu KANINO - Trenčianske Stankovce 22. 1. 2011

22.01.2011 19:41

V sobotu 22. 1. je dopoledne navštívil speciální výstavu masných plemen králíků. Těmi jsou plemena Nb, Kal, Ni, Bu, Siv a Kuv. Klub se nazývá sympaticky KANINO od počátečních slabik plemen Kal, Ni a Nb, která byla původními plemeny, jeijchž chovatele klub sdružoval a ke kterým se až v koncem 80. let a počátkem 90. let 20. století přiřadila další plemena.

Vystaveno bylo asi 180ks králíků všech plemen, které klub sdružuje. Potěšitelná byla účast také zástupců českého klubu, který úzce se svým slovenským protěškem spolupracuje. Nejvíce početní byli novozélandští bílí (u těch vidím pokrok zejména v kvalitě srsti) a kalifornští černí (velmi dobří v typu, avšak s volnější kůží na prsou a někdy méně intensivní barvou kresby na končetinách). V rámci burgundských se dal kladně hodnotit opravdu žlutý odstín barvy krycího chlupu. U kuních velkých modrých se jednalo o poměrně kvalitní zvířata ve vývinu tělesného rámce i hlavy, ale s rozkleslýma ušima. Velmi mě potěšila malá skupinka siamských velkých modrých, která měli kvalitní tvar, typ i hustou a elastickou srst. Nitranští se v zemi svého původu uznávají ve dvou barevných rázech, a to modrém a divoce modrém (tj. modrošedém). U nás je uznán pouze druhý zméněný barevný ráz. Nitranští modří byli velmi kvalitní ve vývinu tělesného rámce a kresby, avšak s rozkleslýma ušima (což je negativum i při fotografování), nitranským divoce modrým chyběla větší mohutnost těla.

Celkově se mi výstava velmi líbila. Kvalitní, světlé prostředí zprostředkované halou bylo optimálním řešením a klub se tak chce do budoucna orientovat na pořádání svých "speciálek" právě zde.

—————

Zpět


Foto k výstavě

/album/foto-k-vystave16/m-p1010941-jpg/
/album/foto-k-vystave16/m-p1010947-jpg/

—————