Zpráva ze školení posuzovatelů králíků 5. - 6. 3. 2011

07.03.2011 19:15

Ve dnech 5. a 6. března t.r. proběhlo tradičně školení posuzovatelů králíků v prostorách čáslavské SZeŠ. K těmto dnům čítal Sbor celkem 101 posuzovatelů v registru. V průběhu roku 2010 nás, bohužel, opustili navždy tři kolegové a daší čtyři zanechali své aktivní činnosti a požádali o vyškrtnutí z registru. Účast na letošním školení byla více než osmdesátiprocentní, přičemž nepřítomní kolegové se omluvili. Po zhodnocení průběhu roku 2010 se zřetelem na činnosti posuzovatelů, následovaly poté zprávy z ÚOK CHK a ze sekce králíkářství v rámci evropského svazu. Mezi další se řadily přednášky o zahraničních výstavách a nových trendech ve výživě králíků. Sobotní odpoledne již bylo věnováno praktickému školení, kdy jednotlivé tři skupny školili kolegové přř. Ing. Josef Blokeš, Petr Sirotek a Jaroslav Verner. Školily se záležitosti týkající se následujících plemen:

  • př. Ing. Josef Blokeš - zakrslý kastorex, zakrslý rex červený, zakrslý saténový, tříslový modrý a t. marburský a zakrslý rhonský.
  • př. Petr Sirotek - debata nad zejména tvarovými a barevnými záležitostmi plemene český luštič (pro srovnání přivezo více zvířat, a to i z německého plemene separátor a jeden beige importovaný z Nizozemska). Z toho vyplynul požadavek větší důslednosti při hodnocení zejména barvy ČL, kdy se posuzovatelé budou snažit eliminovat vysloveně tmavá a neintensivní zvířata. Dalšími školenými plemeny v této skupině byl anglický strakáč žlutý, velký světlý stříbřitý, německý velký stříbřitý světlý a zakrslý černopesíkatý.
  • př. Jaroslav Verner - kalifornský v barevném ráze černém, modrém a havanovitém, mekleburský strakáč černý, zakrslý beran strakáč divoce zbarvený a velký světlý stříbřitý.

Nedělní dopoledne patřilo jižveterinární přednášce, sumarisaci šlechtitelských chovů a nadcházejícím velkým výstavám v roce 2011, jakožto i dalším místům konání celostátních výstav mladých králíků. Krátce poté se již všichni rozejeli do všech koutů naší země.

—————

Zpět


Fotogalerie ke školení

/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011074-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011090-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011070-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011112-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011128-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/p1011144-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011167-jpg/
/album/fotogalerie-ke-skoleni/m-p1011176-jpg/

—————