Místní výstava Branišovice 15. - 17. 7. 2011

17.07.2011 20:11

Jedna z tradičních výstav na jižní Moravě - to jsou Branišovice v okresu Znojmo, nedaleko Pohořelic. Celá akce se konala v branišovické chovatelské hale, kde byli umístěni králíci, holubi i voliéry s drůbeží. Celkem bylo vystaveno více než 250ks králíků, 2 voliér s holuby a 29 voliér s drůbeží. V rámci exposice králíků stojí jistojistě za zmínku skoro dvacet francouzských beranů divoce zbarvených a železitých, dále velcí světlí stříbřití, činčily velké a množství vídeňských plemen králíků - bílí, modří, modrošedí, šedí - chyběli jen černí. Vystaveno bylo i množství novozélandských bílých - právě zde byla i nejlepší kolekce výstavy př. V. Helera. Mezi další vystavená plemena patřili dále např. burgundští, kalifirnští černí (s velmi dobrým typem i kresbouú, durynští, bílopesíkatá černí a modří anebo množství malých beranů bílých červenookých či činčil malých. Z méně rozšířených plemen to pak byli třeba rhonští, marburští anebo holandští černí. Velmi dobří byli také stříbřití (malí) žlutí. V rámci zakrských plemen byli přítomni hermelíni červenoocí a modroocí, zakrslí třísloví černí, siamští žlutí, ruščí černí a třeba divoce zbarvení. Velmi vkusnou a kvalitní sekcí bylo plemeno se zvláštní strukturou srsti - saténový ve dvou barevných rázech (slonovinovém červenookém a červeném).

Z exposice holubů bych jmenoval např. koburští skřivani, moravští pštosi, slezští a pomořanští voláči anebo hýli.

V rámci exposice drůbeže byla vystavena hrabavá i vodní drůbež. Z plemen kura domácího to byly např. bílefeldky, sasexky, leghornky, české zlaté kropenky, zdrobnělé paduánky, hedvábničky anebo sebritky. Svým pronikavým hlasem se o slovo hlásily také perličky. Vodní drůbež zastupovaly husy české.

Celkově se mi výstavy velmi líbila. Bylo připraveno posezení s chutným občerstvením. Bylo velmi příjemné posedět s přáteli chovateli. Přijeli dokonce i chovatelé z Čech a také z jiných zemí - ze Slovenska i Rakouska. Nafotil jsem spoustu fotografií - na některé z nich se můžete podívat v přiložené fotogalerii. Závěrem patří organizátorům akce poděkování za takto kvalitně uspořádanou akci.

—————

Zpět


Foto k výstavě

/album/foto-k-vystave1/m-p1014613-jpg/
/album/foto-k-vystave1/m-p1014614-jpg/
/album/foto-k-vystave1/m-p1014397-jpg/
/album/foto-k-vystave1/m-p1014616-jpg/

—————